engelsk flaggadansk flaggatysk flaggatysk flagga

Hitta till nästa resmål genom oss

Vi samarbetar med 40 andra sevärdheter i södra sverige som är värda ett besök. Dom flesta är inom 10 mil men en del är längre iväg. Se på kartan nedan om någon korsar din väg.

Kolla in deras broschyrer hos oss. Varje broschyr har en unik plats i vårt broschyrställ, med samma nummer som på en kartan bredvid.


Visa Museum på en större karta
Astrid Lindgrens Värld

Kronobergs slottsruin ligger vid Helgasjöns strand och var från början en biskopsborg. Många förknippar säkert Kronoberg med upprorsmannen Nils Dacke som tillbringade julen på Kronoberg år 1542. Dackes uppror slogs ner och slottet byggdes ut av Sveriges kung Gustav Vasa som en viktig del i gränsförsvaret mot Danmark.

Lilla land

Smålands museum är Sveriges äldsta länsmuseum och öppnade i egen byggnad år 1885. I de permanenta utställningarna visas allt från stenåldersföremål, en silverskatt från vikingatiden, föremål från 1800- och 1900-talens småländska bonde- och högreståndssamhällen till operasångerskan Christina Nilssons smaragdsmycken.

Guldvaskning

Ljungbergmuseet är ett konstnärsmuseum och en konsthall i Ljungby. Ljungbergmuseet är uppfört på tomten bredvid Sven Ljungbergs tidigare bostad nära Lagan i Ljungby. I museet visas permanent verk av Sven Ljungberg och Ann Margret Dahlquist-Ljungberg samt tillfälliga utställningar.

Svarta bergen

Svarta Bergen är ett perfekt utflyktsmål för gruppresor, skolklasser och konstintresserade, men platsens speciella atmosfär och vackra vyer ger också avkoppling och inspiration för alla besökare.

Angelholms jarnvagsmuseum

Sveriges Järnvägsmuseum i Ängelholm. Ett modernt upplevelsemuseum för hela familjen! Museet som ligger i ett om- och tillbyggt lokstall från 1898 presenterar den svenska järnvägshistorien på cirka 2000 kvadratmeter utställningsyta. Förutom basutställningen visas varje år tillfälliga utställningar med olika tema.

Angelholms jarnvagsmuseum

Ängelholms flygmuseum.
Museumet speglar F10´s historia från starten 1940 till avvecklingen 2002. Här finns flygplan, helikopter och annat som varit uppe i luften och surrat. Upplev bl.a. atmosfären i en ”hemlig” radarcentral i bergrumsmiljö. Prova flygsimulatorn där du, mot särskild biljett, själv kan känna på att flyga.

Hovdala Slott

Hovdala slott beboddes under åren 1666-1981 av släkten Ehrenborg. Guider leder er igenom historien under århundraden och berättar om spännande levnadsöden, personer och fängslande berättelser i den Ehrenborgska släkten. Visningen tar ca 50 min.

Angelholms jarnvagsmuseum

Foteviken Vid stranden till Höllviken finns aktivitetsmiljö som speglar 1000- och 1100-talen i den skånsk-danska historien. Under medeltiden var Höllviken med sin sillhandel en av norra Europas största internationella mötesplatser. I dag består den rekonstruerade vikingamiljön vid stranden av Höllviken av sexton uppbyggda vikingahus.

Hovdala Slott

Trelleborgen som den ser ut idag är en rekonstruktion som stod färdig 1995. En fjärdedel av borgen är uppbyggd på sin ursprungsplats och ligger mitt inne i den moderna staden, den rymmer också ett rekonstruerat medeltida hus - även det funnet på platsen. Utanför borgen finns numera en vikingagård och en vikingautställning.

Angelholms jarnvagsmuseum

Johanna Museet i Skåne finns välrenoverade veteranbilar, motorcyklar, cyklar och ett stort antal tekniska prylar, såväl som vanliga bruksföremål från förr. I bakgrunden spelas toner från ett stort marknadspositiv och även från jukeboxens föregångare, musikmaskinen.

Vandalorum

Vandalorum är ett konst- och designcentrum för kvalificerade presentationer och program inom dessa områden, men också av gränslandet mellan dem.Vandalorum vill vara en mötesplats för det lokala och regionala först och främst, men med ambitionen att skapa nationellt intresse för verksamheten och ge den en internationell relevans.

Svedinos Bil och flygmuseum

Svedinos Bil- och Flygmuseum är en av Europas största samlingar av gamla bilar och flygplan. Samlingen omfattar över 100 bilar, runt 40 flygplan, motorer, bruksföremål och mycket annat. I museets cafeteria erbjuder vi kaffe, te, läsk, fikabröd, glass med mera.

Beredskapsmuseet

Beredskapsmuseet. Här finns spännande utställningar i autentisk miljö. Dessutom kan man njuta av - en fantastisk naturupplevelse. Öppna landskap breder ut sig under Djuramossa, som är beläget 60 meter över havet. Från taket på kanonen Majas bunker, kan man se både Öresund och omgivningarna ett par mil bort i alla väderstreck.

Huseby bruk

Huseby Bruk, söder om Växjö, är en väl bevarad och levande bruksmiljö med rötter i 1800-talet. Bruket testamenterades till staten av sista ägaren 1979 och sedan dess har man bevarat, renoverat och gjutit nytt liv i hela området. Slottet står orört med all inredning, du möts av knirkande vattenhjul som var källan till kraften